OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Vinifera Suite uneix enoturisme i suro

Clara Santamaria,

El projecte vol ser exemple d’economia circular aplicada a l’enoturisme

La Fundació Institut Català del Suro (ICSuro), soci d’INNOVI, i l'estudi d'arquitectura barceloní, Era Architects, estan actualment desenvolupant un projecte completament innovador en el camp de la construcció sostenible, amb l'aportació de noves tècniques d'aprofitament del suro.

El projecte, que rep el nom de "Vinifera Suite", consisteix en el disseny d'un prototip de suite de glamping o espai multifuncional que innova amb biomaterials de suro català, i que repensa el tractament d'aigües en processos del sector vitivinícola.

La missió és crear i testejar el prototip per innovar en productes i processos vinculats al sector vitivinícola de Catalunya, tot unint tres conceptes:

  1. Enoturisme pro-actiu: es pretén que els usuaris coneguin la proposta i mostrin una actitud proactiva en realitzar aquest tipus d’enoturisme ecològic.
  2. Economia circular: el projecte vol reutilitzar tots els productes i materials emprats pels elaboradors de vi i de taps amb la finalitat d’optimitzar i aconseguir una execució totalment ecològica.
  3. Bio-construcció: afavorir la construcció d’estructures sota el terme ecològic i promocionar així el turisme eco.

L'espai quedaria format per bio-materials que procedeixen del suro reciclat: les parets, els sòls, els paviments... traient profit dels diferents beneficis que poden oferir els taps de suro reciclats. A més, el glamping es construiria envoltat de vinya per tal d'aconseguir un ecosistema 100% natural.

L’espai, doncs, ha de ser especial i complir amb unes característiques concretes per les següents raons:

  1. És un ecosistema naturo-turístic que repensa el procés de depuració d’aigües.
  2. Està fet amb taps de suro reciclats i altres subproductes del celler.
  3. Pretén donar una experiència única a l’usuari per crear un vincle permanent amb el celler i la natura.

Sense dubte, un projecte que pretén persistir durant molt de temps en el marc enoturístic i que afavorirà l’aplicació del paradigma de l’economia circular entre cellers.

Nosaltres, com a clúster vitivinícola, recolzem tot tipus de propostes innovadores en el món de la viticultura. Actualment l’equip del projecte cerquen cellers interessats en la materialització del projecte en les seves instal·lacions. Us podeu posar en contacte amb el clúster per a més informació.

A continuació, us deixem amb un vídeo en el que podreu conèixer amb més detall el projecte:

https://www.youtube.com/watch?v=SK_9I6n7rJs&feature=youtu.be
Projecte Vinifera Suite

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies